12 regels om hoog in de zoekresultaten te eindigen met jouw video

By 18 augustus 2014Videomarketing

In mijn zoektocht naar meer informatie over videomarketing kwam ik een artikel tegen van Alistair Roque. Voor mezelf, maar ook voor andere geïnteresseerden heb ik het vertaald naar het Nederlands.

Youtube is zonder twijfel het meest populaire platform voor het gebruiken van video als onderdeel van het digitale marketingplan. Met miljoenen gebruikers en views maakt de lancering van uw promotionele video via dit platform een grote kans op brede verspreiding en het bereiken van jouw doelgroep. Domweg een video uploaden zal geen windeieren leggen. Youtube marketing is uitgegroeid tot een kunst en wetenschap op zich, waarbij dezelfde precieze timing en strategieën gebruikt worden als bij het optimaliseren van content voor grote zoekmachines zoals Google. Naast originele en boeiende content, moet je goed weten hoe de ranking in zoekmachines werkt en welke elementen hier invloed op hebben.

Als je Youtube gebruikt als content marketing kanaal, dan moet je onderstaande elementen in overweging nemen om jouw video’s naar een hogere ranking te dirigeren:

1. Video titel
De titel moet de belangrijkste trefwoorden bevatten, maar zorg er voor dat de titel er niet bomvol mee staat. Idealiter zou de titel bestaan uit vijf woorden.

2. Bestandsnaam
De bestandsnaam van de video die je upload moet dezelfde inhoud bevatten als de belangrijkste zoekwoorden. Bijvoorbeeld, als jouw zoekwoorden “makkelijke vakantierecepten” zijn, dan zou “makkelijke_vakantie_recepten.mp4.” de ideale bestandsnaam zijn voor de video die je gaat uploaden.

3. Tags
De juiste tags zorgen er niet alleen voor dat Youtube jouw video kan categoriseren. Het zal ook de kans verhogen dat jouw video te zien zal zijn in de rechter zijbalk van andere video’s met gerelateerde inhoud.

4. Beschrijving
De principes van zoekmachine optimalisatie (SEO) moeten ook worden toegepast in de videobeschrijving. Plaats het belangrijkste zoekwoord en een link naar jouw site in de eerste regels van de beschrijving.

5. Views
Uiteraard heeft het aantal views grotendeels invloed op de ranking. Veel en snel toenemende views betekent kwalitatief hoogstaande inhoud en virale potentie. De indicatoren die Youtube gebruikt bij het plaatsen van video’s in de top van de zoekresultaten vinden dit belangrijk.

6. Reacties
Reacties geven betrokkenheid en populariteit aan. Ook dit helpt jouw video naar een hogere plek in de ranking.

7. View retention
View retention telt hoeveel van het totale aantal kijkers er voor koos om jouw video helemaal uit te kijken. Als jouw geüploade video in staat is om kijkers vast te houden van begin tot eind, dan kwalificeert Youtube de inhoud van een video hoger.

8. Abonnementen
Een andere indicator is het aantal gebruikers die zich abonneren op je kanaal na het bekijken van de video. En uiteraard, hoe meer abonnees, hoe meer Youtube jouw video ziet als hoogwaardig.

9. Delen
Des te meer je video wordt gedeeld, reacties krijgt en views heeft, des te hoger de indicatie van de kwaliteit en virale potentie van de video.

10. Later bekijken
Een andere indicator die Youtube gebruikt is de ‘watch later’ playlist. Wanneer kijkers jouw video in hun ‘watch later’ playlist zetten, geeft dit aan dat jouw video de moeite waard is om vaker te bekijken.

11. Thumbs up/down
De verhouding tussen de ‘thumbs up’ en de ‘thumbs down’ geeft niet alleen de positieve of negatieve feedback van de kijker aan. Youtube gebruikt deze ook als basis voor het aanbevelen van jouw video aan gebruikers die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jou inhoud.

12. Backlinks
Net als Google gebruikt ook Youtube inkomende links naar jou kanaal en jouw video’s om de rangschikking te bepalen. Zorg dus dat je op meerdere sites en social media kanalen een link naar je Youtubekanaal of video’s hebt.

Bron: www.socialmediatoday.com

Gerelateerde blogs:
– Online video uploaden op Facebook of Youtube?
3 tips om jouw video verder te professionaliseren
– Meer views met jouw online video

Author Thijs Wieringa

In 2010 studeert Thijs af aan de Hanzehogeschool in Groningen aan de opleiding Communicatiesystemen Multimedia & Vormgeving. Zijn afstudeerproject doorloopt hij bij de net opgestarte commerciele televisiezender 1TV. Onderdeel van dit project is onderzoeken of er behoefte is aan een televisieprogramma over amateurvoetbal uit de provincie Groningen en Drenhte en hoe zo’n programma er dan uit zou moeten zien. Al snel blijkt er veel interesse te zijn voor het programma en Thijs produceert TweenulTV in samenwerking met Crossmedia Nederland. Niet veel later is er ook een idee voor een programma over jonge sporttalenten uit de regio. Samen met Lars Wendel en FreshTV maakt Thijs het programma Topsporttalent.

More posts by Thijs Wieringa